Parochieblad Carillon
JAARGANG 56
2020 NUMMER 1
Periode 16 januari 2021 t/m 19 maart 2021

AKTIE KERKBALANS 2021
Wat een jaar was 2020! Een corona-jaar dat half maart begon. Niets mocht meer. Kerken op slot. Hoe moest het verder dit jaar??? In juni mochten de kerken weer open. 30 Personen waren welkom! Paar weken later 100 personen, tot het in het najaar weer 30 waren. Veel van waar de kerken voor stonden, moest opnieuw worden uitgevonden. Hoe om te gaan met zieken, met jongeren en de eerste communie en vormsel? Mochten de misdienaars en akolieten nog komen? En dan de koren? Konden die weer zingen?
In de kerk is verbinding het toverwoord. Maar, konden wij als kerk nog wel één zijn met de anderen in die nieuwe samenleving? Konden wij elkaar nog wel zien als broer en zus, en God als onze hemelse Vader? En toch willen wij CHRISTEN blijven!
Voor 2021 is het thema Geef vandaag voor de kerk van morgen. De kerk, een plek om tot jezelf te komen of juist anderen te ontmoeten. Een plek om te vieren en te geloven. Waar we SAMEN één gemeenschap zijn. Geef dáárom aan KERKBALANS!
Veel dank trouwens voor die weldoeners van de kerk, die afgelopen jaren een flinke (financiële) steun in de rug waren voor onze Martinusparochie.
KERKBIJDRAGE
Veel mensen maken middels een eigen bankoverschrijving in januari of februari een bedrag van € 120 over. Sommigen verhogen zelfs hun bijdrage! (Minimale vrijwillige bijdrage is € 120)
Maakt u overigens al optimaal gebruik van de belastingaftrekmogelijkheden voor uw (periodieke) kerkbijdrage? U kunt daarvoor tegenwoordig eenvoudig een formulier invullen; u hoeft hiervoor dus niet meer naar een notaris. Op het parochiekantoor helpt men u graag! (Nadere info via parochiekantoor@sintmartinus.nl of op ma-wo-vr van 10.00-12.00 uur op de Begijnensteeg 1, achter de kerk, of deken Franken)
U kunt uw Kerkbijdrage overmaken middels uw eigen overschrijf-formulieren of via internetbankieren op
NL50 RABO 015 69 43 409
Kerkbijdrage Sint Martinus te Weert
Door uw bijdrage houdt u mede onze Martinuskerk in stand. Aan uw bijdrage kunt u bepaalde rechten ontlenen. Namens het kerkbestuur en ons aller Martinusparochie dank ik u, Pastoor-deken H.C.M. Franken
GROOT ST. MARTINUSKOOR,
Het blijven moeilijke tijden voor koren. Nadat we op 13 december jl. met een gedecimeerd koor nog een hele mooie mis hadden gezongen, moeten we nu weer pas op de plaats maken en hebben we in ieder geval tot 19 januari 2021 geen zangactiviteiten. Dat is heel jammer, want we missen daardoor ook alle kerstgezangen en de (kerkelijke) sfeer die daarbij hoort. Het valt bovendien af te wachten of daarna de repetities weer kunnen worden opgepakt. De eerste mis waar we dan acte de présence zouden kunnen geven is op 31 januari 2021. Dan vieren wij de herdenking van de Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel, waarbij Jezus wordt opgedragen aan God. In het oude Israël was het gebruik, dat moeders zich in de tempel zuiverden 40 dagen na de geboorte. Dat is op 2 februari en vóór 1969 heette dit feest Maria Lichtmis. Daarna begint de vastentijd en kunnen we als koor ons weer gaan voorbereiden op Pasen, als het allemaal doorgaat. Hopelijk komt er wat meer vrijhe,id als de vaccinatie tegen het coronavirus goed op gang komt.
Dag van het Jodendom
Op zondag 17 januari staan we in de katholieke kerk in Nederland ook stil bij de relatie tussen het christendom en het jodendom. De ‘Dag van het Jodendom’ is een aantal jaren geleden ingevoerd om de diepe verbondenheid, die er tussen christenen en joden bestaat, te markeren. “Onze oudere broeders,” noemde paus Johannes Paulus II het joodse volk ooit.
Dit jaar staat tijdens de Dag van het Jodendom de ‘plaats van samenkomst’ centraal: kerk en synagoge. Zowel voor joden als katholieken geldt dat de plek waar de geloofsgemeenschap samenkomt om Gods aanwezigheid te vieren en naar Gods Woord te luisteren niet zomaar een plek is. Overal en altijd hebben Joden en christenen van hun huis van samenkomst – synagoge of kerk – iets bijzonders gemaakt. Een ruimte waaruit eerbied voor God spreekt, die laat zien waarin we geloven én wie we als gemeenschap zijn.
Nederland kent een aantal mooie synagogen, waaronder die in Maastricht.
Wat een jaar!
Wat een jaar was 2020.
Het zal in onze herinnering blijven als het ‘coronajaar’:
“Weet je nog hoe dat ging, vóórdat er corona was?”
En als we ergens aan terugdenken, dan zal al snel gezegd worden:
“Was dat niet in het jaar, vóór dat corona begon?”
Bij jubilea en andere gelegenheden wordt er vast en zeker teruggekeken
op dat bijzondere jaar 2020.
Maar het jaar is nu voorbij en we staan aan het begin van 2021.
Niemand weet nog wat dit jaar ons brengen gaat.
Het ligt in Gods plan verborgen.
We weten wel dat we het met vertrouwen tegemoet mogen treden, want
elk jaar, elke maand, elke dag wordt ons door God geschonken.
Iedere nieuwe dag is het begin van de rest van ons leven.
We mogen God dankbaar zijn voor elk moment, dat ons gegeven wordt.
Laten we er samen iets moois van maken.
Wat een jaar wordt 2021!
De kerk rolt de loper uit
Een rode loper rol je uit als je bijzondere gasten verwacht. Dat geldt ook voor de kerk. Wij verwachten zelfs een héél speciale gast: U. U bent van harte welkom! We zien u heel graag. We hopen dat u komt en met ons meeviert.
Aan het begin van het nieuwe jaar leggen kerken in heel Nederland letterlijk een rode loper uit. Het markeert het begin van de jaarlijkse Actie Kerkbalans. Ook in onze kerk doen we dat. Op de loper staat de nieuwe slogan ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. De parochie wil gastvrij en uitnodigend zijn voor oud én jong.
Als we graag zien dat toekomstige generaties zich ook welkom weten in de kerk, dan moeten we er nú voor zorgen dat de kerk toekomst heeft, door zelf het geloof voor te leven en door te geven, maar ook door de eigen parochie financieel mee te ondersteunen. Doe mee aan Actie Kerkbalans, zodat we de rode loper ook voor uw kinderen en kleinkinderen kunnen blijven uitleggen.
Door de maatregelen rond corona zijn mensen meer en meer op zichzelf en hun kleine kring aangewezen en dan is de parochie een plek van verbinding, al dan niet via internet. Daarom durven we u te vragen om gul te geven, zodat wij in deze vreemde tijd mensen het gevoel kunnen blijven geven dat ze erbij horen en welkom zijn.
Steun ons en maak uw bijdrage over op rekeningnummer:
NL50 RABO 0156 9434 09 t.n.v. Kerkbijdrage Parochie St. Martinus Weert
Waarom Maria-Lichtmis eigenlijk geen Mariafeest is
Maria-Lichtmis heet het feest dat de Kerk op 2 februari viert. De naam is een beetje verwarrend, want het is eigenlijk geen Mariafeest. Het pasgeboren kerstkind is de echte hoofdpersoon. Maria-Lichtmis wordt gevierd op de 40e dag na Kerstmis. Volgens de joodse traditie was dat het moment om een eerstgeboren zoon voor God te brengen in de tempel. De officiële naam van het feest luidt ook ‘Opdracht van de Heer’.
Waarom dan die verwarring met Maria? Dat heeft te maken met een andere traditie op dezelfde dag. Volgens dezelfde joodse wet was het gebruik, dat een vrouw 40 dagen na de bevalling van een zoon naar tempel ging voor een reinigingsritueel. Het woord reiniging klinkt in moderne oren misschien wat vreemd, maar betekende dat een vrouw na een bevalling een rustperiode van 40 dagen werd gegund. Eigenlijk heel modern dus! Maria-Lichtmis is de afsluiting van dat ‘zwangerschapsverlof’ van Maria.
Daarom was deze dag in het verleden ook de officiële afsluiting van de kersttijd. Dat verklaart tevens waar de naam Lichtmis vandaan komt. Als Jozef en Maria op de 40e dag met hun pasgeboren zoon naar de tempel gaan, ontmoeten ze daar de oude Simeon, die in het kind de Messias herkent en Hem “een Licht” noemt “dat voor de heidenen straalt” (Lucas 2, 32). Daaruit ontstond in de eerste eeuwen de traditie om op deze dag een lichtprocessie te houden. In de Middeleeuwen kwam daar het gebruik bij om met Maria-Lichtmis ook kaarsen te zegenen, die dan weer een dag later gebruikt kunnen worden voor de Blasiuszegen van 3 februari.
In onze kerk vieren wij op 02 februari 09:00 uur Maria Lichtmis.
Carnaval 2021
Geen optocht, geen zittingen, geen prinsen met veren op hun steek.
Het lijkt onwerkelijk in Limburg. Carnaval hoort erbij.
Toch gaat het dit jaar net even iets anders.
Vergeet dan niet, dat echte blijdschap niet in praalwagens zit
of in zelfgemaakte ‘pekskes’, hoe creatief ook.
Echte blijdschap zit in je hart. Een échte carnavalist weet ook nu
een lach om de mond te toveren.
Een blij gezicht en stralende ogen zijn de mooiste schminck die er is.
Vastentijd is quarantainetijd
Sinds de uitbraak van corona is het woord quarantaine weer helemaal terug in ons spraakgebruik. Wie ziekteverschijnselen heeft of vermoedt, wordt geadviseerd om zich een aantal dagen terug te trekken. In die tijd kun je niemand besmetten en zelf genezen.
Het woord quarantaine is geleid van het Italiaanse ‘quaranta giorni’, wat veertig dagen betekent. In de 14e eeuw moesten in Venetië schepen uit landen, waar de pest heerste, in veertig dagen buiten de haven blijven liggen, om de ziekte niet aan land te brengen. Mensen die afgelopen jaar noodgedwongen in quarantaine moesten, zeiden achteraf dat ze in die tijd tot rust waren gekomen en oog voor andere aspecten van het leven hadden gekregen.
In de kerk kennen we al heel lang het gebruik om veertig dagen ‘in quarantaine’ te gaan. Jezus zelf trok zich veertig dagen terug in de woestijn, voordat hij aan zijn openbare leven begon. De tijd na Aswoensdag is voor gelovigen méér dan het aftellen van veertig dagen tot Pasen. Het is een tijd om geestelijk in quarantaine te gaan, om even uit de hectiek van het dagelijks leven te stappen en te genezen van de drukte van alledag en tijd vrij te maken voor God.
Info-ochtend theologische opleiding
Geloven kan een verrijking van je leven zijn. Veel mensen ervaren dat zo. Wie dat geloof ook graag met anderen wil delen, kan zich daarin verdiepen via een studie theologie. In Limburg bestaat een speciale opleiding voor mensen die als catechist, pastoraal werker, geestelijk verzorger of docent catechese aan de slag willen. Dit is ook de opleiding voor mannen die permanent-diaken willen worden. Op zaterdag 20 februari is er een informatie-ochtend voor belangstellenden.
Het Theologisch Instituut Rolduc is een deeltijdopleiding. Gedurende een aantal weekenden per jaar (van vrijdagavond tot zaterdagmiddag) komen de studenten in Rolduc in Kerkrade bij elkaar voor een theologische vorming op HBO-niveau. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, Bijbelwetenschap, maar ook sociale leer van de kerk, ethiek, moraal, ecclesiologie, kerkgeschiedenis en meer praktijkgerichte vakken.
Wie een diploma van het Theologisch Instituut op zak heeft, kan op diverse plaatsen op de arbeidsmarkt terecht. Maar de opleiding kan ook heel geschikt zijn voor iemand die uit puur persoonlijke interesse een of meer modules wil volgen. Interesse? Aanmelden voor de informatie-ochtend kan door contact op te nemen met rector Lambert Hendriks via (045) 5466810 of rector@rolduc.nl. Of kijk op www.rolduc.nl