Parochieblad Carillon
JAARGANG 57
2022 NUMMER 3
Periode: 14 mei 2022 t/m 15 juli 2022

Gebedsdienst en lunch met Oekraïense vluchtelingen op 14 mei!!!
De broederschap wil graag de vluchtelingen uit de Oekraïne welkom heten in Weert en zorgen dat ze kennis kunnen maken met elkaar en met onze kerkgemeenschap. Op zaterdag 14 mei van 10.30 tot ca 11.45 uur wil de broederschap een mooie gebedsdienst organiseren in de St.-Martinuskerk. U bent van harte welkom. Een Oekraïens sprekende priester zal voorgaan in de gebedsdienst en het vocaal ensemble Vocomotion zorgt voor mooie gezangen. Aansluitend aan de gebedsdienst zijn de Oekraïense vluchtelingen, de leden van hun gastgezinnen en de broeders en zusters van de broederschap uitgenodigd voor de lunch bij de Birgittinessen in de Maasstraat. Als u als broeder of zuster van de broederschap mee wil doen met de lunch, kunt u zich opgeven bij info@broederschapweert.nl.
HET CARILLON GAAT DIGITAAL!!!
Het parochieblad van de Sint Martinus gaat digitaal. Na vele jaren het parochieblad – het Carillon – fysiek te hebben uitgegeven, moeten we nu de broekriem aanhalen. Dat zal wennen zijn voor menigeen, die graag het carillon heeft gelezen. Er stonden altijd mooie artikelen in, de misintenties waren er te lezen. Met de advertenties konden we de kosten drukken.
Alles zal blijven, zoals u van de Sint Martinus gewend bent, alleen… het carillon wordt digitaal. Op 19 november 2022 zal dit alles ingaan. En tot die tijd moet er het een en ander gebeuren.
U kunt het carillon blijven lezen, dit kan via het volgende adres: www.sintmartinuskerk.nl. Daar staat in het kopje bovenaan de pagina: Carillon.
Wat ook erg gemakkelijk is, dat u zich kunt aanmelden voor het digitale Carillon. Via het formulier wat u vindt onder Carillon kunt u zich aanmelden. En dan krijgt u vanaf 19 november het Carillon in uw mailbox.
U kunt ook een van uw kinderen vragen om u aan te melden voor het digitale Carillon!
Mocht dit allemaal nog te moeilijk zijn, dan kunt u ook de deken vragen om eens langs te komen. Samen komen we er wel uit!
BROEDERSCHAP OLV TOT WEERT
Rozenkrans
In de meimaand wordt van maandag tot en met zaterdag de rozenkrans gebeden. Op werkdagen is dit om 8.45 uur en op de zaterdagen om 11.45 uur. Uitzondering is als er ’s zaterdag een uitvaart is en donderdag 26 mei Hemelvaartdag. U bent van harte welkom bij het Maria-altaar in de St.-Martinuskerk.
Sacramentsprocessie 16 juni
Op 16 juni vieren we in Weert Sacramentsdag. Dit wordt ook wel het Hoogfeest van het Allerheiligste Sacrament genoemd. In Weert wordt dan de Sacramentsprocessie gehouden. Dergelijke processies bestaan al sinds de 13e eeuw. Dan wordt gevierd dat Jezus zichzelf aan zijn volgelingen gegeven heeft in de gedaante van brood en wijn.
De afgelopen twee jaar kon de processie vanwege Covid geen doorgang vinden. Nu zijn de maatregelen afgeschaald waardoor de processie weer mogelijk is.
We starten met de H. Mis om 19 uur in de dekenale St.-Martinuskerk. Aansluitend trekt de stoet die het H. Sacrament begeleidt door de binnenstad naar het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat. Iedereen is van harte welkom!
DEKENALE VASTENACTIE 2022
De Dekenale Vastenactie 2022 heeft in onze parochie € 3.292,80 opgebracht. Dit is de stand per 27 april 2022. De opbrengst van onze Vastenactie is dit jaar bestemd voor de aanleg van sanitaire voorzieningen voor de Sirumalar basisschool te Andavoorani in het bisdom Sivagangai, Tamil Nadu, India. De school heeft 124 leerlingen (68 meisjes en 56 jongens) en 6 medewerkers (leerkrachten en ondersteunend personeel). De school is in 1924 opgericht en het toiletgebouw, dat onderkomen was, is afgebroken. De kinderen doen nu hun behoefte buiten, wat onhygiënisch en een bron van ziektes is. Het project is aangedragen door pastoor Amal, afkomstig uit India en werkzaam in de parochiecluster Stramproy.
Mocht u alsnog aan Vastenactie 2022 bij willen dragen, dan kunt u een bijdrage over maken op de bankrekening NL 44 RABO 0156 9252 81 ten name van het Parochie Missie Comité te Weert. Onze welgemeende dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen.
Vastenactie/Parochie Missie Comité Sint Martinus
Boek bisschop: Getuigen van de Verrijzenis
Passend bij deze Paastijd is onlangs het boek ‘Getuigen van de Verrijzenis’ van Mgr. Harrie Smeets gepresenteerd. De bisschop laat hierin mensen aan het woord die indertijd ‘erbij’ waren en het optreden van Jezus met eigen ogen hebben gezien: de wonderen, het Laatste Avondmaal, de veroordeling door Pilatus, de kruisiging en uiteindelijk het lege graf. De bisschop kruipt in de huid van de ooggetuigen van Jezus’ lijden en laat hen vertellen hoe ze dit ervaren hebben. Zo passeren Petrus, Johannes, Lazarus, Pilatus, Nicodemus en nog vele andere bekende personen uit het evangelie de revue. Het zijn uiteraard geen historische beschrijvingen, maar de persoonlijke interpretaties van Mgr. Smeets van hoe zij wellicht gereageerd zouden kunnen hebben. Het resultaat is een boekje met veertien getuigenissen over de Verrijzenis. Het boek is uitgegeven bij Adveniat en sinds eind maart in de boekhandel verkrijgbaar.
GROOT ST. MARTINUSKOOR,
Wij prijzen ons als koor gelukkig dat we in de paasperiode weer diensten hebben kunnen opluisteren met o.a. een mooie dienst op 1e paasdag. Bij Pasen horen ook massale gezangen die het feest nog feestelijker maken.
Nu werpen we weer een blik op de toekomst. In deze periode vallen Hemelvaartsdag en Pinksteren. Pinksteren is ook weer een grote katholieke feestdag, waar we mooie gezangen ten gehore kunnen brengen. Pinksteren valt op de 7e zondag (50 dagen als paaszondag wordt meegeteld) na Pasen en is daarmee de laatste dag van de paascyclus. Pinksteren – Pentecostes in het latijn en Pentècostè in het Grieks – betekent ook “vijftig”. Laten we in ieder geval hopen dat we door het uitstorten van de Heilige Geest nieuw elan vinden om met een goed gemoed naar voren te kijken. Aan het koor zal het niet liggen, het enthousiasme spat ervan af. We merken overigens wel dat het aantal leden drastisch is geslonken. Om stabiliteit voor de komende tijd te waarborgen, hebben we dringend aanvulling nodig.
Op de website van het St. Martinuskoor (www.martinuskoor.nl) staan de bestuursleden. Die zijn graag bereid om liefhebbers van informatie te voorzien.
Heiligverklaring pater Titus Brandsma
Op zondag 15 mei wordt voor het eerst in 15 jaar weer een Nederlander heiligverklaard. De pater karmeliet Titus Brandsma wordt dan samen met nog negen anderen door paus Franciscus officieel bijgeschreven in de lijst van heiligen. Brandsma kwam uit Friesland, maar verbleef gedurende zijn leven ook enige tijd in het karmelietenklooster in Merkelbeek.
Hij was hoogleraar filosofie aan de toen pas opgerichte Radbouduniversiteit in Nijmegen. Tegelijkertijd verdiende Brandsma ook zijn sporen als journalist. Vanuit die hoedanigheid werd hij in 1935 door aartsbisschop Jan de Jong van Utrecht gevraagd om adviseur voor de katholieke media te worden.
In januari 1942 bezocht Brandsma samen met de aartsbisschop de hoofdredacteuren van de katholieke kranten om hen ervan te overtuigen geen advertenties van de NSB op te nemen. Dat werd door de Nazi’s als een openlijke daad van verzet gezien. Brandsma werd aangemerkt als een gevaarlijk persoon. Hij werd opgepakt en na een reis langs diverse gevangenissen en kampen werd hij 27 juli 1942 op gruwelijke wijze in het concentratiekamp Dachau vermoord.
In 1985 werd Titus Brandsma zalig verklaard en nu – precies 80 jaar na zijn dood – volgt zijn heiligverklaring.
800 jaar bloedwonder in Meerssen
De basiliek in Meerssen viert dit jaar een bijzonder jubileum. Het is namelijk 800 jaar geleden dat daar het beroemde bloedwonder plaatsvond. In 1222 ontdekte een benedictijner monnik tijdens een eucharistieviering in de toenmalige kloosterkerk bij de consecratie dat hij vergeten was water en wijn in de kelk te doen. De monnik bad tot God en bij het breken van de hostie stroomde er water en bloed uit, net als uit Christus’ lichaam aan het kruis.
Door dit ‘Mirakel van Meerssen’ groeide de kerk uit tot een bedevaartoord voor het Heilig Sacrament. De kelk met het bloed werd getoond aan de vele bedevaartgangers die vanaf dat moment Meerssen bezochten. Er kwamen zelfs zoveel pelgrims dat de kerk moest worden vergroot. Het Heilig Bloed is ruim 350 jaar in Meerssen bewaard, tot het in 1578 gestolen en vernietigd werd. Sindsdien richt de devotie zich op het uitgestelde Allerheiligste.
Nog altijd wordt er vanaf Sacramentsdag in Meerssen een Sacramentsoctaaf gehouden als herinnering aan dit bloedwonder. Dit jaar staat het octaaf in Meerssen tussen 16 en 23 juni in het teken van het 800-jarig jubileum. Er zijn elke dag vieringen en uiteraard trekt de sacramentsprocessie door Meerssen.
Lezing Academie Rolduc over ‘Zonen van God’
In het Bijbelboek Genesis is sprake van ‘de zonen van God’. Al eeuwenlang buigen bijbelwetenschappers en theologen zich over de vraag wie hiermee worden bedoeld. Zijn het de kinderen van Adam en Eva, zijn het gevallen engelen of misschien wel buitenaardse wezens? Exegeet en diaken Roman Gruijters houdt hierover op 10 juni de laatste lezing van Academie Rolduc van dit seizoen.
Drs. Gruijters was gastdocent Oude en Nieuwe Testament aan de voormalige catechistenopleiding KaiRos en aan het Grootseminarie Rolduc. Momenteel werkt hij aan de Katholieke Universiteit in Leuven aan zijn proefschrift. De lezing op 10 juni vindt plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang 19.00 uur . Entree is €5,- ter plekke te voldoen. Vooraf aanmelden is gewenst via academie@rolduc.nl
Waarom juni de Heilig-Hartmaand is?
Na de Mariamaand mei staat juni in de Kerk bekend als de Heilig-Hartmaand. Deze traditie stamt uit de 17e eeuw. De Franse religieuze Margaretha Maria Alacoque zag in een visioen Christus met een bloedend hart. Dat werd uitgelegd als een symbool voor het verdriet van Christus om de vele mensen die zijn liefde afwezen. Op initiatief van Margaretha kwam er een speciale dag om het Heilig Hart van Jezus te vereren: de vrijdag na het octaaf van Sacramentsdag ofwel de derde vrijdag na Pinksteren. In 1672 werd het feest van het Heilig Hart van Jezus voor het eerst in Frankrijk gevierd. In 1765 werd het door Rome erkend en in 1856 als feestdag voor de hele kerk voorgeschreven. Omdat de derde vrijdag na Pinksteren bijna altijd in juni valt, groeide langzaam ook het gebruik om die hele maand als Heilig-Hartmaand te beschouwen. Eind 19e eeuw kwam daar het gebruik bij om Heilig-Hartbeelden te plaatsen: in de openbare ruimte en in veel huiskamers.
Wat vieren we deze maand?
Een hoogfeest, een gedenkdag voor een heilige of een dag om te vasten. In de liturgie van de katholieke kerk is elke dag wat te vieren. Sommige feesten hebben een duidelijke relatie met onze eigen regio. Wat vieren we deze maand in Limburg?
26 mei: Hemelvaart
Op de veertigste dag na Pasen viert de Kerk dat Jezus in de hemel werd opgenomen.
5 juni: Pinksteren
Bij zijn Hemelvaart had Jezus beloofd een helper te sturen: de Heilige Geest. Tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren en vieren we de komst van die heilige helper, die voor geestdrift en bezieling zorgt. Vanaf dat moment trekken de leerlingen van Jezus erop uit om zijn Blijde Boodschap te verkondigen. Pinksteren wordt daarom ook gezien als de geboorte van de Kerk.
6 juni: 2e Pinksterdag/ Heilige Maria, Moeder van de Kerk
Een paar jaar geleden heeft paus Franciscus een nieuwe Mariafeestdag op de kalender gezet. Tweede Pinksterdag eren we voortaan Maria als Moeder van de Kerk. Zij was erbij toen de heilige Geest neerdaalde over de apostelen,
13 juni: Antonius van Padua
Antonius van Padua is een echte volksheilige, die ook in Limburg breed wordt vereerd. Heel wat kapelletjes zijn aan hem gewijd. Niet in de laatste plaats vanwege zijn hulp bij het terugvinden verloren zaken. Antonius leefde in de 13e eeuw. Hij werd geboren in Portugal en kwam via allerlei omzwervingen in Padua in Italië terecht. Daar werd zijn talent om te preken ontdekt. Toen de gelovigen niet hem wilden luisteren, preekte hij voor de vissen.
16 en 19 juni Sacramentsdag
Twee datums voor hetzelfde feest? Soms komt dat voor. Sacramentsdag wordt in de wereldkerk gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren. Omdat dit in Nederland geen vrije dag is, is het feest verschoven naar de zondag erna. Op Sacramentsdag viert de Kerk dat Christus daadwerkelijk in de gezegende hostie aanwezig is. Op veel plaatsen zijn dit weekeinde ook de sacramentsprocessies of de ‘bronk’.